Mleko roślinne domowe czy ze sklepu?

 

Coraz więcej osób decyduje się na zrezygnowanie z mleka i produktów mlecznych. Wiąże się to zarówno z częstymi nietolerancjami pokarmowymi, jak na przykład trudnościami z trawieniem laktozy, ale także z aspektem etycznym – już nie wszyscy są w stanie przejść obojętnie obok cierpienia zwierząt przetrzymywanych w zakładach produkcyjnych. Dieta wegańska, pozbawiona produktów pochodzenia zwierzęcego, święci swoje tryumfy, ale nawet jeśli nie chcemy rygorystycznie zmieniać swoich przyzwyczajeń żywieniowych, warto rozważyć zamianę mleka krowiego na dowolne mleko roślinne. W ten sposób przysłużymy się swojemu zdrowiu, jak i zmniejszymy swój ślad ekologiczny (czyli ograniczymy negatywny wpływ na stan środowiska naturalnego), a przy tym nic nie stracimy ze smaku swoich ulubionych płatków z mlekiem czy zabielonej kawy. Jednak choć napoje roślinne są coraz łatwiej dostępne i bez problemu można już kupić mleko sojowe czy owsiane nawet w osiedlowym sklepie, to trzeba przyznać, że z ich ceną bywa różnie. W kategorii cen mleko krowie niestety ciągle jest dużo tańsze. KAażdy weganin wie, że mleko roślinne można łatwo i szybko przygotować w domu. Tylko czy to się opłaca?

Domowe mleko roślinne

By uzyskać własny napój roślinny, wystarczy ulubione orzechy czy nasiona zalać wodą i pozostawić na kilka godzin, po czym dokładnie zmielić blenderem lub w malakserze, przelać przez gazę i doprawić wedle upodobania. Jeśli dysponujemy dobrym, wysokoobrotowym robotem kuchennym, nie musimy nawet ich namaczać – wystarczy wrzucić i zmielić. Pozostałą orzechową masę możemy wysuszyć i zużyć do ciasteczek czy placków na słodko, więc nic się nie marnuje. Najpopularniejsze domowe mleko roślinne to mleko kokosowe, gdyż do jego przygotowania potrzebna jest tylko paczka niesiarkowanych wiórków kokosowych. Nieco bardziej skomplikowane są napoje na orzechach, bo są najsmaczniejsze, gdy wcześniej pozbawimy orzechy gorzkich skórek i lekko je podprażymy, a to zabiera trochę czasu, ale efekt jest zdecydowanie tego wart. Warto jednak pamiętać, że choć domowe napoje roślinne są pyszne, tłuste, kremowe i aromatyczne, to mimo to nie są aż tak bogate w cenne witaminy i minerały jak same orzechy.

Mleko roślinne z dobrym składem – jakie kupić?

Alternatywą dla domowych napojów są mleka roślinne ze sklepu. Bardzo często zawierają dodany magnez, potas, wapń i inne minerały, a więc są czymś więcej niż tylko „orzechową wodą”. Najłatwiej znaleźć mleko sojowe, czy to w wersji naturalnej, czy też smakowej, np. z wanilią bądź czekoladowe. Niestety, oprócz korzystnych dodatków bardzo często możemy znaleźć napoje niemal wypełnione cukrem i sztucznymi aromatami. Wystrzegajmy się takich, bo nie chodzi o to, by razem z mlekiem dostarczyć sobie dzienną dawkę cukru. Natomiast dobrze jest też pamiętać, że mleko roślinne z natury rzeczy ma dość długi skład, dlatego nie przerażajmy się już na starcie, bo czasem okazuje się, że wszystkie te składniki są dla nas korzystne bądź obojętne.

 

 

Kiedy warto zastosować olej słonecznikowy?

Zimnotłoczone oleje roślinne to obecnie produkty bardzo poszukiwane. Zarówno olej z takich roślin jak czarnuszka czy ogórecznik, jak i bardziej znany ze słonecznika czy z lnu, dzisiaj są wysoko cenione ze względu na swoje właściwości. Kiedy warto zastosować olej słonecznikowy i dlaczego tak cenna jest jego zimnotłoczona wersja?

Olej słonecznikowy dla zdrowia

Olej słonecznikowy znany jest przede wszystkim jako dodatek do potraw. Warto pamiętać, że ten olej nie nadaje się do smażenia, choć wiele osób ceni uzyskany w ten sposób smak. Zawarte w oleju słonecznikowym kwasy tłuszczowe pod wpływem wysokiej temperatury zmieniają się w tak zwane tłuszcze trans. Mogą one przyczyniać się do powstawania raka, dlatego też coraz częściej zwraca się uwagę, aby stosować olej słonecznikowy w inny sposób. Trzeba bowiem pamiętać, że ten produkt ma bardzo cenne właściwości, zwłaszcza w przypadku, gdy jest tłoczony na zimno.

Podstawowym składnikiem, który jest tak cenny w oleju słonecznikowym, jest witamina E. Wpływa ona przede wszystkim korzystnie na stan skóry, dlatego też można znaleźć ją w wielu kosmetykach, których celem jest spowolnienie procesów starzenia. Ale takie działanie witaminy E nie dotyczy jedynie skóry. Tokoferole to znane antyutleniacze wpływające korzystnie na cały organizm. Przede wszystkim działają korzystnie na układ nerwowy oraz odpornościowy.

Kwas linolowy zawarty w oleju słonecznikowym to jedna ze składowych tak zwanego kwasu omega-6. Istotne jest, aby w codziennej diecie zachować równowagę pomiędzy kwasami omega-6 a omega-3. Jeśli w diecie brakuje kwasów omega-6 olej słonecznikowy może pomóc wyrównać proporcję. Jeśli jednak w codziennym menu są już inne źródła kwasów omega-6 należy stosować także inne rodzaje olejów roślinnych, takich jak na przykład olej rzepakowy. Zarówno kwasy omega-6 jak i omega-3 nie są produkowane przez ludzki organizm, dlatego konieczne jest wprowadzanie odpowiednich produktów do diety. Równowaga kwasów omega-6 i omega-3 pomaga zachować zdrowe serce oraz układ nerwowy. To właśnie ze względu na kwasy tłuszczowe konieczne jest wybieranie zimnotłoczonej wersji oleju słonecznikowego. Ta wersja ma również więcej witamin z grupy B, witaminy A oraz witaminy D.

Olej słonecznikowy dla zdrowych włosów

Olej słonecznikowy można stosować również zewnętrznie. Stosowanie go do włosów wysokoporowatych daje dobre efekty między innymi w postaci ich wygładzenia. Warto zastosować olej słonecznikowy do włosów jeszcze przed letnim urlopem, ponieważ jest on naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Olej słonecznikowy często jest składnikiem różnych kosmetyków, dlatego też warto rozważyć dodanie go do samodzielnie robionego kremu.

 

Ocet winny – zastosowanie i właściwości

Ocet winny powstaje w wyniku fermentacji winogron. Jest powszechnie wykorzystywany w kuchni – od lat mówi się jednak również o jego korzystnych właściwości prozdrowotnych. Na rynku dostępny jest ocet winny różnych producentów oraz w różnych objętościach – dzięki temu każda zainteresowana osoba może znaleźć produkt dopasowany do swoich potrzeb i preferencji.

Ocet winny – właściwości

Ocet winny spożywany w niewielkich ilościach ma bardzo dużo korzystnych dla zdrowia walorów zdrowotnych. Przede wszystkim wspomaga wątrobę, a także oczyszcza organizm z nadmiaru toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii zalegających w organizmie. Ocet winny stymuluje pracę układu pokarmowego i poszczególnych narządów, a także usprawnia metabolizm tłuszczów i węglowodanów i mobilizuje organizm do wytwarzania większej ilości enzymów trawiennych. Wykazuje działanie antyseptyczne oraz bakteriobójcze.

Ocet winny zawiera dość dużo potasu, dlatego też wspomaga proces obniżania ciśnienia krwi oraz odpowiada za regulację kwasowo-zasadową organizmu. Ponadto wspomaga prawidłową regulację kurczliwości mięśni oraz zapobiega skurczom.

Warto zaznaczyć, że właściwości zdrowotne octu winnego zapewnia jedynie niewielkie spożycie tego produktu. W innym przypadku (przy nadmiernym spożyciu) może prowadzić do podrażnienia błon śluzowych żołądkach, a także w konsekwencji prowadzić do zgagi oraz refluksu. Dodatkowo może zwiększać ryzyko choroby wrzodowej – warto więc go stosować z umiarem oraz nie przesadzać z nadmiernym spożyciem.

Ocet winny – zastosowanie

Ocet winny ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Ma dość wyrazisty smak. Bardzo dobrze komponuje się z mięsem – zarówno kurczakiem czy indykiem, jak również wołowiną oraz dziczyzną. Powszechnie jest używany do marynaty, a na jego bazie można także przygotowywać sosy do sałatek (np. popularnego sosu chatney, który przygotowuje się na bazie czerwonej cebuli).

Ocet winny ze względu na swoje właściwości może być stosowany także zewnętrznie. Niektórzy polecają okładu z octu na takie dolegliwości jak bóle głowy oraz migreny. Roztwór z octu winnego ma także zastosowanie pielęgnacyjne, może być stosowany bezpośrednio na skórę. Dzięki swojemu działaniu antybakteryjnemu oraz przeciwzapalnemu bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu stanów zapalnych, takich jak wypryski czy trądzik. Warto jednak pamiętać, żeby przed rozpoczęciem stosowania go na skórę twarzy wykonać próbę uczuleniową, ponieważ może zdarzyć się, że będzie on podrażniał oraz powodował nadmierne wysuszenie skóry – po raz kolejny warto więc zachować umiar i ostrożność w jego stosowaniu, tak aby cieszyć się walorami zdrowotnymi.